Ну что, господа. Эта тема с ее ссылками на ПДД и КоАПУ принесла плоды.
Итак, сценарий событий:
-Сегодня, трасса Житомир-Киев. Я с семьей в своей машинке еду в Киев. В правом ряду, включен ближний.... И тут мне предлагают купить полосатую палочку. Останавливаюсь, включаю аварийку и выхожу из машины, пока сержант важно шагает к моей машине. Поздоровался-представился и демонстрирует мне "фен" с показаниями 124 км/час (вне населенного пункта). И радостно мне сообщает, что я превысил скорость, т.е. пункт 12.6 ПДД. Предлагает пройти в патрульку писать протокол. Примерный с ним диалог (я даже на "ридну мову" перешел
):
-Ви перевищили дозволену швидкість, чим порушили пункт ПДД 12.6.
-Тобто Ви інкримінуєте мені порушення пункту ПДД 12.6? (Лицо инспектора напряглось, когда он услышал непривычные слова!) Перевищення допустимої швидкості? (Лицо инспектора расслабилось - есть знакомые слова!!!
) Що підпадає під статтю 122 ч.1 КпАПУ?
-О! То Ви все чудово знаєте? Зараз швиденько складемо протокол, я Вам випишу постанову на мінімалку і поїдете собі далі.
-Пане інспекторе, в мене одне запитання!
-Яке?
-За шоооо??!!!!!!!
Он аж остановился...
-Як за шо? Ви ж порушили!!!! Пункт 12.6 ПДД про обмеження швидкісного режиму на дорогах! У вас 124 км/год! І ви питаєте "За шо?"
-Пане інспекторе! Якщо ми вже звернулися до ПДД, то давайте звернемося до них ще раз. З Вашого дозволу. Пункт ПДД 12.6, підпункт ґ) (до речі який ви не вказали при оголошенні мені суті порушення) регламентує швидкість транспортних засобів. Про автомагістраль мова не йде. На автомобільних дорогах з окремими проїздними частинами, відокремленими розділювальною смугою, дозволяється швидкість 110 км/год. В ПДД є пояснення терміну "розділювальна смуга ". Це виділений конструктивно або за допомогою ліній розмітки 1.1 або 1.2 елемент дороги, який розділяє проїздні частини. Дивлячись на дорогу, на якій Ви мене зупинили, я бачу конструктивний металевий елемент (так званий відбійник) з обох боків якого нанесено лінію розмітки 1.2. Виходячи з цього я роблю висновок, що рухався по автомобільній дорозі, обмеження швидкості для якої становить 110 км/год. Моя швидкусть, зафіксована Вашим приладом - 124 км/год. Тобто перевищення становить 124-110=14 км/год. Покарання за таке порушення аж ніяк не підпадає під статтю 122 ч.1 КпАПУ, в якій сказано стосовно перевищення швидкості: "Перевищення швидкості БІЛЬШ НІЖ НА 20 КМ/ГОД тягне за собою накладання штрафу від 15 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян". Тобто стосовно мене неможливо застосувати цю статтю КпАПУ.
Помните песенку про капитана "Капитан, капитан, улыбнитесь"? Там были слова типа "Он бледнел, он краснел" и т.д.... Вот то самое происходило с сержантом во время моего монолога....
И я решил его взять на понт.
-Якщо ви складете протокол та випишете мені постанову - я напишу в протоколі незгоду та подам апеляцію до суду посилаючись на перевищення вами своїх повноваженнь.....
Сержанта как-то так дернуло..... Он протянул документы "Щасливої дороги" и пошел в сторону патрульки. Потом оглянулся.... И я порадовался, что взглядом нельзя убить!
А теперь вопрос:
прав ли я был? Ведь на протяжении ВСЕЙ трассы Киев-Житомир проезжие части отделены грядкой с белыми линиями по бокам от нее. Значит там можно держать 110 +20?
Может я зря наехал на гайца?
Но протокола избежал!