Суд (смотреть подсудность по договору)
адреса суду
Позива: ПіБ
адреса
телефон
Відповідач: Банк (з договору)
адреса
телефон
ПОЗОВНА ЗАЯВА
Між мною та відповідачем існує зобов'язання з приводу виконання умов кредитного договору, який ми уклали 29 березня 2006 року. Згідно даного договору банк надав мені в кредит для купівлі автомашини та сплати страхового платежу кошти в сумі 66225 грн., а я зобов'язалася до 28.03.2013 року повернути кредит та сплатити відсотки за користування кредитом в розмірі 1,25 % на місяць на суму залишку заборгованості.
17 лютого 2009 року банк, посилаючись на значне подорожання фінансових ресурсів на світовому і українському фінансових ринках та підвищення рівня облікової ставки НБУ, збільшив, без моєї згоди (та/або не повідомивши мене взагалі), розмір відсотків за користування кредитом до 26,4 % річних (а.с. 27, 28).
Згідно ч. 1 ст. 1054 ЦК України (далі ЦК) за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.
Відповідно до ст. 525 ЦК одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Згідно ч.2 ст.1056-1 ЦК України (в редакції чинній від 10.01.2009) встановлений договором розмір процентів не може бути збільшений банком в односторонньому порядку.
Зі змісту ст.ст. 651 та 652 ЦК зміна договору допускається лише за згодою сторін або за рішенням суду.
Згідно п. 2.3.1. укладеного між нами кредитного договору банк має право збільшити розмір процентної ставки за користування кредитом, при зміні кон'юнктури ринку грошових ресурсів в Україні, а саме: зміні курсу долара США до гривні більше ніж на 10 % у порівнянні з курсом долара США до гривні, встановленого НБУ на момент укладення даного договору, зміні облікової ставки НБУ, зміні розміру відрахувань у страховий (резервний) фонд або зміні середньозваженої ставки по кредитах банків України у відповідній валюті. При цьому банк надсилає позичальникові письмове повідомлення про зміну процентної ставки за 20 днів до вступу в чинність зміненої процентної ставки. Збільшення процентної ставки банком у вищезгаданому порядку можливе в границях кількості пунктів, на яке збільшилася ставка НБУ, розмір відрахувань у страховий фонд, середньозважена ставка по кредитах або пропорційно збільшення курсу долара США, за згодою позичальника.
З вищенаведеного випливає, що ні законом ні договором банку не було надано право в односторонньому порядку, без моєї згоди, змінювати умови кредитного договору.
Дії банку з цього приводу вважати правомірними неможна, оскільки вони є незаконні та порушують мої права.
За таких обставин слід визнати, що позовні вимоги є обгрунтованими та підлягаю задоволенню.
Вважаю, що факт односторонньої зміни банком умов договору є доведеним, що призвело до порушення моїх права, які підлягають захисту та у зв'язку з цим підлягає до задоволення вимога про визнання дій банку неправомірними та зобов'язання банку провести перерахунок сплачених мною коштів відповідно до умов договору.
Судові витрати по справі слід стягнути з відповідача в порядку ст. 88 ЦПК України.
Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.118-120 ЦПК України,
ПРОШУ:
Дії ЗАТ КБ «ПриватБанк» спрямовані на збільшення в односторонньому порядку розміру процентів (відсотків) по кредитному договору № _________ від 29.03.2006 року, укладеного між ЗАТ КБ «ПриватБанк» та мно, визнати неправомірними та такими, що порушують права позивача.
Відновити становище, яке існувало до порушення та зобов'язати ЗАТ КБ «ПриватБанк» провести перерахунок сплачених мною сум відповідно до умов кредитного договору.
Стягнути з ЗАТ КБ «ПриватБанк» на мою користь 37 (тридцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.
Стягнути з ЗАТ КБ «ПриватБанк» на мою користь 8 (вісім) грн. 50 коп. судового збору.
Додатки:
копія договору (и все другие документы к нему перечислить, в т.ч. уведомления, расчеты и т. д.)
копія позовної заяви та доданих матеріалів для відповідача
квитанція про сплату судового збору
квитанція про сплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення
И посмотри еще здесь
http://fort2000.com.ua/zbilshennya-bankami-procentnix-stavok-za-kreditami