ВАТ «Раййффайзен Банк Аваль»
Розглянувши Вашу відповідь від 30.12.08 № ____________ на моє звернення стосовно надання роз’яснення з питання законності підвищення чергового платежу та відповідності зазначено підвищення чинному законодавству, повідомляю наступне:
У відповідності до ст.. 626 ЦК України «Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.».
Кредитний договір №»014/23/1486 від 23.04.2007 року є укладеним з погодженням всіх істотних умов договору (ст..638 ЦК України)
Згідно чинного законодавства зміни до договору здійснюються у відповідності до ч.1 ст. 651 ЦК України, а саме: «Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.».
Графік погашення кредиту є додатком № 2 до кредитного договору та його невід’ємною частиною. Крім того зазначений графік містить у собі істотні умови договору – строк погашення кредиту та розмір щомісячних сум погашення.
Умовами кредитного договору та графіком погашення кредиту не передбачені зміни до договору або графіку у зв’язку зі зміною в ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» системи бухгалтерського обліку кредитних операцій з клієнтами взагалі та зміною періоду нарахування процентів зокрема.
Вами односторонньо були порушені зобов’язання по договору (зміна періоду нарахування процентів), що є неприпустимим відповідно до чинного законодавства України.
Крім того, про зміну графіку та розміру щомісячних сум погашення, я дізналась 04 грудня 2008 року коли на виконання умов договору, здійснювала черговий платіж.
Оскільки Вами порушені зобов’язання по договору, а за внесенням змін до договору взагалі та графіку платежів зокрема, до мене ніхто не звертався, пропоную Вам внести мені відповідні пропозиції щодо змін до договору та у разі їх погодження підписати такі зміни у відповідності до вимог ст..654 ЦК України «Зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту».