Вставлю і своє скромне імхо.
При виборі будь-якого авто дуже часто постає питання: бензин чи дизель? Відповідь на це питання не є однозначною. Бензиновий атмо - як правило значно простіший, надійніший та дешевший в обслуговуванні. Але за це приходиться розплачуватись розходом. Хоча і тут є вихід - ГБО. В загальному (при подальшій експлуатації і т.д.) по грошах може вийти дешевше ніж дизель.
Дизель . Тех. характеристики і задоволення від їзди звичайно приємніші. Але тут слід враховувати ХТО виробник дизеля (наприклад ніссану їх робить Рено) + якість нашої соляри (дизпалдвом наразі цей шмурдяк назвати ще важко). Незважаючи на ці моменти - особисто я за дизель (якщо в кишені є гроші).
Щодо озвучених авто. Мені подобається і новий Кашик і Х-Трейл. Гарні авто. Особисто не їздив, але судячи з оглядів і т.д. їхній дизельний 1.6 видає непогані характеристики.
Мазда - 50/50. Їздив на бензиновій 2.5. Непогано. Щодо жорсткості не скажу - бо їздив по рівному асфальту. Інтерєр простуватий як на мене.
Спортейдж з 2.0 бенз не їде взагалі. НА дизелі не їздив. В міру жорстка. Інтерєр та екстерєр - симпатичний. Як на мене - трохи вузькувата.
Корандо після фейсліфта стали симпатичніша, але як на мене - мала (виходжу з розрахунку сім'ї із 4-ох людей). Не їздив, не знаю, бо ніколи на неї іне дивився.
Новий Аутлендер - по екстерєру взагалі не подобається. По внутрішньому - може бути. Дизеля німа. Бензин 2.0 - не їде. З перевіреним бензиновим 2.4 ситуація вже краща. Розхід на варіаторі в місті 11-13 л. (це із власного двохрічного досвіду). На ручі хз. Трохи мякший від попередника. Хоча знову ж таки залежить від розміру резини.
Рав 4 - не їздив. Та й новий не подобається. імхо.
Як писав Анрі таки так - ЛФП в японців слабеньке.
На хюндаях не їздив, але судячи з комплектацій та цін - фарш в них за ті ж гроші кращий від японців.
Але ось тут я б зупинився ще на одному Авто - Каптіва. Дизель на ручці 35 тик. Не мало, але має суттєвий козир - 7 місць! Причому на третьому ряд я сидів доволі таки комфортно (мій зріст - 179 см.). Екстерєр симпатишний. Єдине, що напрягає - трохи старомодна приборка + руль. 2.4 бензин їде слабувато (імхо - проблема в АКП). А от дизель їде не погано. Тестував особисто. Правда авто було на АКП.
Ще б я звернув увану на Форд Куга. Серед усіх - мабуть найкомфортніше. Імхо. Правда багажника там мені замало.
Одним словом маючи бажання та горші на кросовер - тре добре курити профільні форуми і особисто тестити машинки.
Ідеальний варіант, коли такі авто є в знайомих і в них можна попросити хоча б на день покататись, оскільки жодні форуми і салонні тест-драйви не дадуть відчути машину так, як це дадуть принаймі одно-дводенні покатушки.