не став цитувати, бо багато постів повторюють одне й те ж, але 5 коп вставлю
- кавєрканіє украинскаго язика - тут багато писали що українська мова "нестандартизована", що зараз насаджуються всякі дурні слова, часто наводиться приклад про вертоліт (він же гелікоптер, він же гвинтокрил). це свідчить про те що українська мова розвивається, вона дуже різноманітна і хіба це погано? в російський - тупо вєртольот - нічого не зрозуміло (вертиться і летить, так і в поршневого літака гвинт вертиться)
а гвинтокрил вказує на те що це апарат де роль крила виконує несучий гвинт, хіба це не зрозуміліше і не красивіше? А гелікоптер - запозичення із Інгліша
- багато писали про насильницьку українізацію на телебаченні і в персі
я взагалі такого не бачу.
візьмем так звані національні канали:
- по перше у них мало власного україномовного продукту, фільми і придбані шоу на російській
- власним продуктом можна вважати новини - Інтер, ТРК Україна (навіть випуски на 5) - на російській
- серед власних продуктів важко знайти суто україномовні, або декілька ведучих (рос і укр) мова, або учасники розмовляють російською (Ікс-фактор, Голос країни, Україна говорить, Шустер і тд і тп), навіть на ТВІ ніколи не забирають мікрофон у російськомовних
- крім того особисто я можу дивитись і ОРТ, і РТР, і НТВ і ще всякі СТСи з Перцями
Про яку українізацію йде мова? про титри внизу екрана?
просто російськомовна громада в Україні завжди перебувала в привілейованому становищі (за часів СССР) вони не вважали за потрібне вчити українську, хоча україномовні були ЗМУШЕНІ вчити російську, а зараз вже в державі Україна ці люди продовжують мислити стереотипами СРСР, вважаючи російську мовою міжнаціонального спілкування. Може в РФ так і є, але ж ми живемо в Україні, треба це розуміти, треба з цим рахуватись.
Я виріс на суржику, в школі так чи інак вчив рос і укр мови (теж повитхваляюсь, раз вже всі про свої оцінки пишуть) в атестаті 5 по всіх мовах. Але це не значить, що я ними досконало володію. Ловлю себе на тому, що часто думаю російськими термінами (засилля російськомовної інформації) проте говорити мені краще українською. Може в мене язик якось не так вивернутий, але російською мені важко говрити
В інституті навіть питали чи я бува не прибалт, коли розмовляв російською
До чого я так багато написав?
Хотів сказати, що україномовні часто (або навіть завжди) володіють російською і розмовляють коли потрібно.
Проте російськомовні вперто не бажають (за 20 років незалежності!!! прикро) вчити українську. Чому?за 20 років і мавпу можна навчити, а російськомовні вперто кажуть - " а я не буду, бо мене насильно українізують"
про мавп тут
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD_%C2%AB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%89%D0%B8%D1%85%C2%BB_%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%8C%D1%8F%D0%BD
Добавлено: 03 Августа 2012, 12:49:52
Вмпереджаючи закиди, що я когось порівнюю з мавпами ( чи не дай Бог обзиваю) пояснюю, що приклад навів для того, щоб люди зрозуміли, що немає нічого неможливого, і якщо мавпи опановують мову глухонімих, то чому російськомовна людина не може вивчити українську.
Цьому перешкоджає лише власна впертість і гординя